We gaan naar BINNEN

Lieve mensen,

Het is zover, we zijn in het diepe gesprongen. BINNEN is gestart. Een nieuwe plek in Harderwijk waar we ruimte voor zelfonderzoek en reflectie zullen faciliteren. Een plek voor zoekers, go-getters,  verdwaalden, depressievelingen enz.  Kortom, een plek voor iedereen die meer uit zichzelf en zijn leven wil halen. Bezoek onze website op www.ikganaarbinnen.nl.

 

Floor in het zonnetje gezet door Martijn Kolkman van “Oog op Harderwijk”

Ondernemer in het Oog – Floor Nelissen

Zonder afleiding contact maken, dat is waar het bij de ouder-kindcursussen van Floor Nelissen om draait. Iedere zaterdag komen moeders (en soms vaders) met hun kinderen samen in de studio van Floor van Alles is goed.

Ze leren niet alleen technieken om hun kind te masseren, er worden liedjes gezongen en spelletjes gedaan. En dat alles om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Maar het is vooral ook een moment van rust en opladen, voor zowel ouder als kind.

Floor is zelf moeder van drie zonen en van beroep massage- en bewegingstherapeut. ‘Ik begeleid al jaren zwangere vrouwen, door middel van massages en gesprekken. Daarnaast geef ik sinds de geboorte van mijn oudste zoon babymassage cursussen. Vorig jaar heb ik het aanbod uitgebreid met cursussen voor dreumesjes, peuters en kleuters. Aan de hand van aanrakingsspelletjes en ‘voelmaterialen’ gaan ouder en kind samen op ontdekkingsreis. Je kind krijgt de kans de tastzin te ontwikkelen en lekker in zijn/haar vel te zitten.’

Floor weet zelf hoe leuk het is om je kind te masseren. ‘Het is een wederzijds cadeau dat je jezelf en je kind kunt geven. Ik word er heel blij van, en ook mijn kinderen vinden het erg prettig. Door contact te maken vergroot je het lichaamsbewustzijn, ook als kinderen groter worden. De tijd gaat zo snel; in een jaar gaan ze van een hulpeloos hoopje baby naar een ondernemend kind dat zelf op ontdekking uit wil. Zo geweldig om te zien! In deze periode is het van groot belang dat je kind met liefdevolle aandacht ondersteund en begeleid wordt. Massage is een prachtige vorm hiervoor. Door mijn kinderen elke dag te masseren was ik heel bewust van de veranderingen. En ontdekte ik waar ze behoefte aan hadden. In de cursussen zingen we daarbij veel liedjes en doen muziekspelletjes. Natuurlijk afgestemd op de mogelijkheden van de specifieke leeftijden.’

De cursussen van Alles is goed onderscheiden zich door de kleine groepen, en de warmte en betrokkenheid van Floor. Bovendien is er aandacht voor de ouders; ook voor hen is het ontspanning. Ze leren contact maken en bewust voelen. Floor: ‘Laatst vertelde een moeder dat ze door de cursus besefte dat er zoveel meer te voelen is dan waar ze zich in het dagelijks leven bewust van is. Dat vond ik een heel mooi compliment. Wat ik ook vaak terugkrijg, is dat ouders blij zijn met de aangereikte handvatten een bijdrage te kunnen leveren aan een veilige en liefdevolle start buiten de baarmoeder.’

Floor Nelissen geeft cursussen gericht op kinderen van 6 weken tot en met 6 jaar oud en ook biedt Floor individuele sessies voor zwangere vrouwen (vanaf 4 weken zwangerschap) aan.

Wat willen wij met onze jongeren?

Een leerling die zelfmoord pleegt omdat hij gepest wordt op school en een extremistische aanslag gepleegd door geradicaliseerde jongeren, wat hebben die voorvallen met elkaar gemeen?

Nederland vertoont twee weken lang het gedrag van een opgewonden teefje, we blaffen en keffen er op los. Vervolgens wijzen we in onze zoektocht naar schuld en oorzaak naar het onderwijs. Daar moet wat gebeuren. Drie maanden later hoor je niemand meer en ligt er ergens een protocol in een laatje. Tot het volgende voorval.

Onze jongeren groeien op in een ingewikkelde tijd. Door internet zijn ze op de hoogte van alles. Hoe gezellig is de wereld waar ze in opgroeien? Elke jaar besteden we 400 miljard euro aan wapens, kindsoldaten nemen overal toe, zo ook gewapende conflicten. We plegen roofbouw op de aarde, schrijnende armoe naast excessieve rijkdom, roofbouw en broeikaseffect. We laten de ene mens opereren aan zijn hart al is ie de 90 gepasseerd want hij woont hier en laten hele bevolkingsgroepen sterven aan Ebola want zij leven daar.

We leren jongeren door de eindeloze reclame die ze dagelijks via tv, internet en smartphones bereikt, dat ze van alles moeten hebben en zijn. Om mee te doen moeten ze de nieuwste telefoon, tablet, auto, kleren hebben en straks een mooie villa. Al op de basisschool is het meer een populariteitswedstrijd dan een ondersteunende inspirerende leeromgeving.

Vinden we het echt raar dat jongeren verharden, cynisch worden, egocentrisch worden?
Ouders moeten ook aan het plaatje voldoen dus de meesten werken zich een ongeluk om net aan de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Magnetronkinderen zijn gewoon geworden. Infostress valt ook de ouders aan via Facebook, Twitter, Youtube en de eindeloze mailstroom. Welke ouders maken nog dagelijks tijd voor individuele aandacht en goede gesprekken over het leven?

Dan moeten scholen dat gat maar opvullen. Docenten zouden wel willen maar kom op nou mensen: klassen van 30 leerlingen? Is er iemand die gelooft dat dat goed werkbaar is? Docenten zijn over het algemeen overwerkt. Het is al heel wat dat ze de klassen in durven en hun lessen voorbereiden. Maar eigenlijk verwachten we dat ze kunnen coachen, entertainen, orde houden, individuele begeleiding geven en nog even een vak doceren.
Daarnaast ook nog tijd en ruimte maken om met hun klassen echte gesprekken te voeren en te werken aan persoonlijke ontwikkeling…, dat is te veel gevraagd. Of niet…?

We zeggen allemaal dat we het anders willen. Stop het pesten! Begeleid jongeren in hun talentontwikkeling! Geef ze persoonlijke aandacht! Creëer maatschappelijke betrokkenheid! Help ze om betrokken en behulpzame burgers te worden!
Nou mensen hier is een nieuwsflash voor jullie. Dat betekent investeren. Tijd en geld.

Drie jaar geleden starten wij met een programma PeaceMasters (www.peacemasters.nl ). Dit programma helpt scholen en docenten om ruimte in de school te maken voor de leerling. Docenten krijgen een beetje training en gaan aan de slag met een digitale leeromgeving waarmee alle onderwerpen aan bod komen die jongeren bezig houden. Ze mogen vertellen wat ze voelen en ervaren door het gebruik van dialoogtechnieken en wat zie je? Binnen een paar lessen is er een verbondenheid die nog nooit eerder op scholen werd ervaren.

Vanuit die veilige warme en inspirerende omgeving gaan jongeren aan de slag. Ze leren sociale vaardigheden (feedback geven en ontvangen, omgaan met groepsdruk et cetera) en ze gaan via projecten op een positieve manier bijdragen aan de wereld. Ze maken hun eigen leven leuker, ze pimpen hun leefomgeving en investeren in de wereld daarbuiten. Zodra je namelijk naar jongeren luistert ontdek je dat daar de hoop ligt voor onze toekomst. Doe nou niet alsof zij het probleem zijn maar haal die boter van je hoofd.

Wij zien dagelijks dat het kan. Dat het werkt. Dat scholen liefdevolle plekken kunnen zijn waar onze jongeren in geborgenheid kunnen zoeken naar zichzelf en hun plek in de wereld. Maar wel dankzij een stel idealisten (wij van PeaceMasters) en scholen die hier echt werk van maken. Zij investeren hier echt tijd, geld en energie in. Gelukkig zien we dat de scholen die meedoen ervaren dat deze investering zichzelf onmiddellijk terugverdient.

Maar ouders, politiek, roeptoeters en scholen van Nederland, vanzelf gaat het niet gebeuren. Doe dus mee en investeer in onze jongeren in plaats van ze onterecht af te branden.

Shrinath van Praag